Författare Ämne: Bullerkyttor i Non Po, Thailand  (läst 38790 gånger)

sredna

 • Gäst
Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« skrivet: december 16, 2014, 05:05 »
Hej, mitt namn är Anders och jag är kompis till legolas, som har tvingat in mig i detta forum. Jag hoppas att kunna trivas, och att ni skall gilla det jag tänker skriva om mitt liv här i Thailand sedan 7 år tillbaka!!


sredna

 • Gäst
Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #1 skrivet: december 16, 2014, 05:22 »
Här kommer kapitel 1

Rapport 1 från 23/1o, skickad senare.

Efter 2 dagar i Bangkok åker med buss genom översvämningsområden mot hembyn. Onödigt mycket vatten överallt, TV-bilderna har inte överdrivit. Resan på div omvägar tog 7 tim. mot normala 5. Väl framme kan man löjligt nog konstatera att det inte finns någon vattenförsörjning till byn.  Pumpstationen ligger under vatten och kan inte repareras förrän den blir torrlagd vilket beräknas till omkr. 3 veckor.  Vi har dock regnvatten så vi klarar matlagning och hygien.
Tyvärr blir det nog katastrof för risodlarna i år. Ca 50% tros ha gått åt helvete.

Våra egna risfält ligger dock aningen högre än de flesta andra och har klarat sig bra. Priset lär bli bra för oss. Vi har idag simmat och paddlat med alla bybarnen och div. hundar där annars riset borde stått 1m högt. Nu 1,5m djupt vatten. En och annan orm var också ute och badade. Vår hund har skaffat sig en girlfriend och tydligen lyckats göra henne på smällen med en gång. Vi är utlovade en valp ur den blivande kullen. Det lär bli en blandning som nog inte skådats tidigare.
Slut på rapporten  skriven med 3 små snedögda typer klängande på ryggen.

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #2 skrivet: december 17, 2014, 10:24 »
Rapport 2 skriven 2 dagar efter min födelsedag när jag nyktrat till.

Födelsedagar är tydligen viktiga i Thailand eller också tar man alla tillfällen i akt att ställa till fest. 2 dagar i förväg började det välla in mat och dryck i mängder, 3 olika hushåll såg till att allt lagades till. Jag undrade förstås över mängden av allt och fick till svar att det kommer nog 50-60 pers. Alkoholhaltiga drycker inhandlades för säkerhets skull inte förrän i sista minuten (stor risk för provsmakning förelåg): 10l vin, 2 lådor öl, 1 låda sprit och mängder med läskeblask.

Vattnet ute i risfälten började sakta sjunka undan dagen till ära. En annan märklig händelse inträffade:
Jag såg en mycket vacker liten orm utanför dörren. På frågan om jag skulle ta fanskapet av daga blev svaret NEJ!!!!!!!! Eftersom jag fyllde år fick jag inte döda något denna dag (ormfan var giftig och hade avrättats vilken annan dag som helst) och denna typ av orm hade inte varit synlig i byn på ca 30 år och var en hälsning till mig från Buddha och tidigare avlidna släktingar. Det var bara att acceptera resonemanget och se hedrad ut.

Sedan utbröt festen och jag minns början rätt hyggligt. Tack och lov hade div. barn fått min kamera och uppdraget att plåta. Dom tog 109 bilder! Därmed har jag full koll på festen så här i efterhand. Folk hade med sig presenter i mängder men det kändes lite konstigt att bl a ta emot pengar när jag vet hur fattiga dom är. Givetvis har pengarna gått tillbaka till barnen oavkortat

Tårta med tack och lov färre än 68 ljus var beställd och enligt seden blev jag insmord med grädde i ansiktet. Därefter är minnet något luddigt.

Jag har i alla fall överlevt[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #3 skrivet: december 17, 2014, 10:42 »
Rapport 3 8/11/2010

Om nu någon tror att jag är sysslolös så har ni fel. Som ni ser på bilden serveras 4 rätter men när jag står där blir det nudelsoppa med fläskfile oavsett vad folk beställer. Hittills har ingen vågat protestera utan hållit god min och käkat upp. Om man får stamkunder på det här sättet är väl tveksamt men några nya kommer varje dag för att se på den tokiga falangen i gatuköket.

Som tidigare berättats har vår hund besökt ett antal tikar i grannskapet och här är det första synliga resultatet. Valparna (5st) är på bilden 2 dagar gamla och hjälplösare kräk får man leta efter. Storlek ungefär som sorkarna på Viggsö. Inväntar med spänning nästa nedkomst i byn. Den har kullen kan han knappast svära sig fri ifrån.

När ett nyfött barn avverkat sina första 30 dagar skall håret klippas enl. Thailändsk sed. Detta måste utföras av en man och eftersom jag i alla fall i den här delen av världen anses som en god och hedervärd man fick jag uppdraget. De små kolsvarta hårtestarna samlas upp i ett stort blad, bananblad,  och sparas förmodligen i all evighet.  Barnet höll färgen och skrek inte ett dugg. Man får uppleva nya saker lite då och då här.

Vi  har nu få lite vatten i kranarna, ungefär som en pisstråle.  Eftersom kommunen tydligen känt ett visst ansvar för utebliven  vattenleverans har man som plåster på såren till varje hushåll delat ut en påse innehållande 3 kg ris(utan vatten vilket behövs för att koka det), ett paket kakor och två burkar makrill i tomatsås!!!!!!!!!!! Man tackar för makrillen var god.
Har just bitit av en tand men det är ju billigare att fixa här. Alltid någon glädje med det.
Slut på rapporten.

A.

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #4 skrivet: december 17, 2014, 10:47 »
Rapport 4 12/11 2010

Här kommer nu den bild som Bosse Handstedt  så ivrigt sett fram emot. Hans bäste vän med lera till fotknölarna, ändan i vädret och stråhatt kapande sitt eget ris. Under dagen avverkades 8000 kvm för hand  (inga maskiner här inte)  så jag var lite trött mot kvällen eftersom de övriga 20 personerna mest satt och drack Singha och garvade åt falangen. I ärlighetens namn jobbar dom ihärdigt 8 tim för 50 SEK/dag.

Nu ska riset ligga och torka i 10 dagar innan kornen skakas ur och hälls i säckar så vi passar på att ta semester. Rapport kan förväntas.

A.

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #5 skrivet: december 17, 2014, 11:00 »
Rapport 5 27/11 -10

Så ska det åkas på semester. Sju personer inne och två på flaket + packning och mat för resan som beräknades till 2,5 timmar. Det tog 5 timmar allt enligt thailändska vanor.
Väl framme vid lyxhotellet som låg uppe på en bergsida med fantastisk utsikt över en dal och höga berg i bakgrunden kunde vi konstatera att det enda som funkade var poolen till (barnens förtjusning)

Eftersom vi var de enda gästerna , det fanns säkert 300 rum, var frukostmatsalen och baren stängda och skulle öppnas om och när det kom fler gäster. I resturangen satt en ensam stackare och spelade gitarr (Beatles riktigt bra) i tvåtimmar. Andra dagen gav vi honom 100 Baht och då blev han så nöjd att han gick hem. På TVn var det myrornas krig och telefonen funkade inte. Ville man receptionen något fick man luta sig ut från balkongen och vråla. Vi stod ut i tre dagar och flyttade seda ner till staden Pakchong.
Där hittade vi efter tips från Nats bekanta ett mycket märkligt ställe, en blandning av hotell, resturanger och museum. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Vi fick ett litet hus vid floden som nyligen var 6 meter över normalnivån vilket betydde att man fått lov att i stort sett montera ner allt, spara och montera upp igen. Det hängde skräp och plastkassar högt uppe bland trädens grenar.
Men nu var allt idylliskt med litet vattenfall som brusade. Över vårt hus, med plåttak, lutade sig ett jätteträd med frukter stora som kastanjer. Det visade sig vara frukostträdet för ett antal ekorrar som skakade ner frukterna på vårt plåttak från tio meters höjd. Sånt hörs!!!!

Bland  alla tusentals prylar fann denna tallrik.

Den gamla damen som ägde stället tillfrågades givet vis hur hon kommit över denna pjäs. Svar: Köpte den i Kullen för ca 20 år sedan. Ridå!!!

Väl hemma igen inträffar Full moon party. Man smyckar en bil och klär upp byns snyggaste tjej och kör runt och visar upp henne för de andra byarna. Sedan blir det väl någon sorts bedömning

Jag tyckte bäst om den här lila kråkan med förlängda naglar och allt

På kvällen sjösätts i byns  stora sjö hundratals små båtar med blommor , ljus och rökelse. Mycket vackert och stämningsfullt

Riset har legat och torkat tillräckligt länge nu och skördandet ska avslutas nästa vecka.

För övrigt har vår hunds valpar blivit stora som marsvin och den stolte fadern har lyckats göra en tik till på smällen.

Dessutom har jag fått en ny polare. Läkare på ett militärsjukhus man inte helt nykter den här dagen

Det var allt för den här gången. Må det snöa och blåsa på er!

A/[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #6 skrivet: december 17, 2014, 11:01 »
2 st foton til...

A/

[bifogad fil raderad av administratör]

Norrbaggen

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #7 skrivet: december 17, 2014, 22:16 »
Flotta historier och bilder Snedra!
Det er skönt for oss som fortfarande är här uppe i nord at se dessa ljuvliga bilder från livet i Isaan.

Utloggad Ledarn

 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 6741
 • Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död.
  • Visa profil
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #8 skrivet: december 18, 2014, 04:16 »
Härligt med vardagsliv.... Kör på..  (") (")
Många män har fallit för en kvinna när ljuset varit så dåligt att han aldrig skulle ha köpt en kostym under liknande förhållande.

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #9 skrivet: december 20, 2014, 05:03 »
Rapport 6  30/9-10

Så avslutades då risskörden. Klockan 8 på morgonen anlände ett blått tröskverk på ett lastbilsflak samt ett antal drängar som släpade fram riskärvarna. Sedan börjar det mullra. Med en otrolig hastighet kastas kärvar in, högt upp i luften sprutar halm och ner i 25kg –säckar rinner riset.Sedan ska allt på lastbil och köras hem.

Efter sedvanligt avbrott för mat med ”whisky” och öl ska allt bäras in under tak hemma. 8 säckar sparas för nästa års utsäde. Dom tyckte jag var för gammal för att bära och dessutom boss men det  struntade jag i. Det gäller att delta!

Här ligger nu drygt 1000kg oskalat ris. Efter ett par öl till drog hela gänget till nästa fält, det här arbetet pågår i stort sett dygnet runt under  några veckor. Nu sparas riset tills priset blivit det rätta innan det säljs.

Härmed tror jag att det är slut på rapporter om ris. Det ska bli ett nöje att få bjuda på eget  ris någon gång i sommar.
 Dessutom har jag namnsdag idag!

A.

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #10 skrivet: december 20, 2014, 05:07 »
Rapport 7   7/12 2010

Den 5/12 fyller kungen år. En vecka tidigare skickade kommunen ut flaggor om sattes upp i hela byn, varannan thailands flagga, varannan kungaflaggan. Dessutom erhöll varje hushåll en barnfilt med hundvalpar på som present från kungen. Kanske något för vår kung att ta efter. Eftersom kungen här är omåttligt populär och anses större än Buddha, Gud ,Allah och alla andra potentater tillsammans  firas han i dagarna tre(givetvis stängt i skolor och på kontor) med lokala fester överallt.

På kvällen åkte vi in till Khon Sawan där det var ett högtidligt och faktiskt ganska stämningsfullt hyllande med tal och skolans blåsorkester som spelade för allt dom var värda. Det lät för djävligt men alla applåderade och var glada. Givetvis avslutades firandet med ett sjuhelvetes fyrverkeri.

Nästa stora händelse var att en av Nats mostrar avled två dagar före kungens födelsedag och det var ju lite dålig timing. Enligt thailändsk sed ska den avlidna kremeras inom tre dagar men det krockade liksom med kungen så det fick ske en dag för sent. Det var i och för sig bara bra för då hann desto fler infinna sig. Ca 300 personer samlades vid det lokala templet. Ett för mig obegripligt mässande av munkarna och andra pågick i 90 minuter men jag satt i utkanten och fick som vanligt nya polare.
Därefter  kom en pickup med en otroligt påkostad kista på flaket.

Den låtsasdrogs av småmunkarna fram till själva krematoriet som ser ut som ett litet tempel med 20m hög  skorsten. Inuti den vackra lådan fanns en betydligt enklare kista med den döda. Kistan bars upp för trapporna och placerades utanför ugnen. Var och en hade nu fått en mycket enkel pappersblomma som man gick upp till kistan med precis som hemma. Skillnaden är att här försiggick detta under muntra former och glatt samspråk.

Sedan kom överraskningen för mig: när alla blommor avlämnats väntar alla nedanför trapporna och släkten börjar kasta ut mängder med småpengar inslagna i papper samt massor med godis till folkhavet nedanför. Som genom ett trollslag dyker säkert 50 ungar upp och roffar åt sig godiset medan jag och övriga får slåss om pengarna. Som avslutning fick var och en en vacker tyg -rosett som var till för att torka svetten ur pannan efter huggsexan.

Vi stannade inte kvar för att övervaka själva kremeringen som går till så att kistan körs in över ett stort galler och eldas upp. Askan ramlar ner på en vanlig korrugerad plåt (fullt synligt alltihopa) och tas om hand när den har kallnat. Den hamnar sedan i en urna som antingen muras in i tempelmuren eller töms ut i en minneslund i närheten.

Innan vi åkte hem hälsade övermunken mig välkommen tillbaka vid nästa begravning då han lovade att bjuda på kaffe. Jag tackade för erbjudandet och sa att jag skulle komma.

Närmast inväntar jag herr Handstedt och civilisationen i Phuket.

Slut på rapporten!
A.

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #11 skrivet: december 20, 2014, 05:17 »
Rapport 8 22/12 2010-12-22

Avreste 14/12 till Bangkok med buss. På morgonen dräpte jag en skorpion hemma i köket men sedan var allt lugnt. Bosse anlände och dagen efter flyg till Phuket där det numer kryllar av ryssar som inte är ett dugg populära trots sina pengar. Buffliga och snåla anser alla. Första regnet sedan jag lämnade Sverige kändes faktiskt rätt skönt och varade ca en timme och  sedan kom en skvätt mest varje dag. Båtresa och utflykter med moppe lite då och då.

Sista dagen i Karon spelade vi kort som vanligt med Hasse och Tommy och fick stryk som vanligt.
Idag åkte vi till Kamala och kollade in hotellet som vi flyttar till imorgon. Hela klanen Holmstedt på plats så vi blir 17 st på julafton. Hade förmodligen varit lugnare att stanna hemma men väderrapporterna gläder oss.
Bifogar till sist en vacker skärgårdsbild.

Hejdå
A/

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #12 skrivet: december 20, 2014, 05:20 »
Rapport 9 29/12 2010

Julen i Kamala med 17 pers. till middag på stranden blev riktigt trevlig. All tänkbar julmat fanns, dock ej skinka. Befriande fritt från julklappar men ett ordentligt fyrverkeri värdigt en nyårsafton.

Efter bara tre dagar i Kamala flög vi till Bangkok där man lovat att en bil med chaufför skulle vänta på oss. Bosse och jag var av erfarenhet mycket skeptiska till att detta skulle fungera. Vi uppskattade chansen  till max 70%. För en gångs skull fungerade det , dock med överraskningen att det redan var fyra passagerare i bilen. Efter fem timmars körning kom vi fram kl.10 på kvällen och bilen återvände till Bangkok med samma fyra passagerare. Vad dom skulle med att göra fattade vi aldrig, att sitta på flaket i 70 mil är ju inget nöje.

Nästa överraskning var att när vi öppnade dörren till huset ligger 7 människor och sover på golvet. Det var bara att kliva över och gå i säng efter en lång dag.

Igår var vi på ”konsert” i en by ca 3 mil bort. Vi blev hämtade av en pickup full med ungdomar och hamnade på en show i bästa Las Vegas format, oerhört påkostat med dans och plymer. Kl ett på natten tyckte Bosse och jag att vi fått nog och ville åka hem. Då fick vi veta tt showen skulle pågå till sju på morgonen och någon hemtransport var inte att tänka på.

Någon kom på den lysande iden att fråga en av ca 100 poliser som övervakade allt hur man kunde ta sig hem. Han erbjöd sig genast att köra svarttaxi med oss hem med polisbilen mot en ersättning av 1000 Baht kontant. Säkrare svarttaxi har jag aldrig åkt med. Uniformerad polis med revolver och handbojor! Dock inga blåljus men fort gick det.
.
Varje dag kommer ett antal flakmoppar förbi med alla tänkbara varor. Idag en något annorlunda. En man som åker omkring och servar löständer på plats. Nats Mama som är utrustad med dylika lyfte ut garnityret för rengöring. Eftersom hon pratar kontinuerligt så länge hon är vaken trodde vi nu att det skulle bli tyst ett tag. Icke!! Bara ännu svårare att begripa något. Sånt här sker  nog bara i Thailand.

Nu väntar nyårsafton med party i byn och bröllop dagen efter. Nats brorsdotter gifter sig med en mycket sympatisk kille som får slanta upp 100000 Baht för att han tar bort henne från föräldrahemmet där hon annars skulle hjälpt till och tagit hand om äldre släktingar. Brudens far måste stå för festen och har fått sälja en ko för att få det att gå ihop. Vi lär bli ca 200 gäster.

Hejdå!i
A/

[bifogad fil raderad av administratör]

sredna

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #13 skrivet: december 20, 2014, 05:26 »
Rapport 10 11/1 2011

Förberedelserna inför bröllopet på nyårsdagen drog igång på allvar 3 dagar i förväg. Halva släkten Hanlacon dvs. ca 100 pers dök upp för att värma upp med nyårs firande som i Thailand pågår i knappt en vecka.

Eftersom jag anses vara rik fick jag stå för fyrverkeriet som brändes av ut över risfälten. Två man hade riggat i två timmar och mängden raketer och bomber var värdigt vattenfestivalens fyrverkeritävling . Säkerheten var imponerande. Flera av barnen stod flera meter bort från de största bomberna. De minsta föll omkull av tryckvågen men restes upp av vänliga bybor och alla var så nöjda att jag fick förtroendet att bekosta även nästa nyårsfyrverkeri  vare sig jag är här eller inte.
Så var det då bröllopet på nyårsdagen:

I god tid (2 dagari förväg) ledde man bort en ko till den gamla nedlagda skolan strax utanför byn, slog ihjäl den  och körde hem den igen i bitar för tillagning. Det avskalade huvudet fick jag ta om jag ville men avstod.

Byns alla tanter var kommenderade till matlagning vilket försiggick under konstant pladder i ett par dagar. Jag gick dit lite då och då för att övervaka det hela. Vid ett tillfälle ombads jag provsmaka en köttbit vilket man av ren hövlighet inte kan avböja.  Jag tog ett rejält stycke och bet till. Stort jubel och gapskratt!!!!!! 

Falangen hade bjudits på ännu ej tillagad kohud och gick på det! Det var som att sätta tänderna i en illaluktande träbit och alla utom jag var nöjda. Vad gör man inte för att bli populär.
Själva bröllopet inleddes kl.8 på nyårsdagens morgon i brudens hem. Alla utom brudparet och småbarnen var påfallande bakfulla men eftersom det serverades starköl kom dom flesta snart igång igen.

Efter konstfull traditionell tempeldans av fyra unga flickor började vigselförrättningen som utfördes av en man utan koppling till Buddha. Med mikrofon för att hela byn skulle höra mässade han för mig obegripliga saker i en timme varefter brud och brudgum förenades med ett snöre.

Därpå överlämnades köpeskillingen (100.000 Baht) av brudgummens föräldrar, arrangerades vackert på ett stort fat av Nat varpå hennes bror (brudens far) bar ut pengarna inknutna i en sidenduk i köket. Det var första gången på tre dagar jag såg honom le!!!

Sedan överlämnade alla gåvor till de lyckliga och fick en motgåva som nog ibland i värde överträffade den egna gåvan.  Fotografering pågick i minst en timme eftersom alla närvarande ville plåtas tillsammans med brudparet och även med mig av någon anledning. Därefter mat- och dryckesorgier värdigt ett vikingablot och avslutning med dans och karaoke sent på kvällen. Man undrar om det blev någon bröllopsnatt att tala om men bruden har redan en bulle i ugnen.

Två dagar efter bröllopet åker vi med en Nat-broder till Chantaburi. Vi trodde att vi skulle bli de enda passagerarna i pickupen men som vanligt blev det överraskning. Bilen full av damer och barn. Bosse och jag erbjöd oss storsint att sitta på flaket som i princip redan var fullt av all packning. Startade 9 på morgonen i solljus och var framme 8 på kvällen i beckmörker. 60 mil på flaket hopvikt som en fällkniv resulterade i ett präktigt ryggskott. Dessutom blåste mina glasögon iväg!

Nästa dag taxi 7 mil till Trat och färja till Koh Chang. Äntligen hav och båtar!!!!!! Gjorde en kanonresa ut i den marina nationalparken med snorkling och allt man kan begära. På hemvägen stannade vi till vid en ö full med apor och blev därmed av med all överbliven frukt. Apdjävlarna satt faktiskt och väntade på båten.  Koh Chang betyder elefantön och från en viss vinkel utifrån havet ser man tydligt ett elefanthuvud med öron och snabel. Ön är hög, 700 m, och bjuder på spännande bilåkning.

Med kännedom om hur thailändare sköter underhåll av sina prylar är vi glada att vi överlevde. Ön är mycket trevlig och påminner om Koh Lanta för den som är berest. Utmed White Sand Beach där vi bodde låg resturangerna så nära vattnet att det stänkte in på borden vid högvatten. Vid ebb däremot kunde man gå 100 meter ut torrskodd.

Hela tiden strålande väder och icke en droppe regn vilket till vår glädje drabbat lekkamraten Holmstedt i Khao Lak varje dag!
Flög efter 4 dagar från Trat, flygplats under tak men utan väggar, till Bangkok och vidare till Khon Kaen där vi blev hämtade med bil. Efter  11 mil INNE i bilen landade vi hemma och somnade ovaggade.

Närmast planerar vi att åka till Mekongfloden för att göra flodtur några dagar. Förra försöket slutade med fiasko eftersom kineserna stängt av vattnet och floden bestod av sand. Jag antar att det fortfarande är myggfritt hemma.

Rymlingen A/

[bifogad fil raderad av administratör]

Sanuk

 • Gäst
SV: Bullerkyttor i Non Po, Thailand
« Svar #14 skrivet: december 20, 2014, 10:25 »
Mycket underhållande läsning.
Det finns ett helt gäng gubbar på detta forum som är kul att läsa.