Författare Ämne: Nyttjanderätt till tomt - Usufruct  (läst 3948 gånger)

mackes

  • Gäst
Nyttjanderätt till tomt - Usufruct
« skrivet: april 01, 2015, 06:08 »
Som ni säkert känner till kan endast Thailändska medborgare äga mark i Thailand så om du som Svensk planerar att bygga hus i Thailand så måste du göra det på någon annans mark. Du kan säkra upp huset i maximalt 30 år genom att skriva ett hyresavtal (leasing) på marken. Någon automatisk förlängning av detta avtal går inte att göra lagligt, vilket ofta påstås av mäklare. Avtalet kan alltid sägas upp efter 30 år.

Det finns dock ett sätt att säkra sitt hus och boende för utlänningar, det är genom att skriva ett nyttjanderättsavtal (Usufruct) på marken vilket också är begränsat till maximalt 30 år men har en möjlighet som inte leasingavtalen har, nämligen att teckna det på nyttjarens livstid. Detta avtal skrivs precis som leasingavtal in i Chanoden (tomtbrevet) och innebär att den inskrivna nyttjaren har full kontroll på och tillträde till tomten under avtalstiden.

Detta innebär också att även om tomten går att sälja för ägaren så är det svårt att hitta köpare eftersom den nya ägaren inte har fritt tillträde till tomten förrän nyttjanderättsavtalet går ut. En annan liten kuriosa är att du som nyttjare har rätt att skriva ett leasingavtal (max 30 år) på tomten till en tredje part (t ex dina barn), detta gäller leasingtiden ut även om du skulle avlida och nyttjanderättsavtalet skulle makuleras.

En sak att tänka på är att i Thailand ogiltigförklaras alla avtal som upprättats mellan makar under äktenskapet vid en eventuell skilsmässa, de flesta landoffice tecknar därför inte nyttjanderättsavtal mellan makar så detta måste göras innan du gifter dig om det är frun som äger marken. Landoffice har dessutom i vanlig ordning full rätt att neka till att skriva Usufruct om man anser att det görs på fel grunder.