Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 178 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 183 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 184 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 220 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 223 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 235 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 250 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 252 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 257 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 268 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 270 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/d/9/8/sawatdee.se/httpd.www/forum/Sources/Load.php on line 273 Thailand - ur min synvinkel

Författare Ämne: Thailand - ur min synvinkel  (läst 381278 gånger)

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3660 skrivet: november 08, 2019, 23:28 »
Chaiyaphum MMMDCCXLIX
9 november 2019
91,3 kilo - 90,1 kilo (39 km) 2 timmar 39 minuter
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,131  nedåtDiplomati, är förmågan att säga till en person,
att “dra åt helvete”, på ett sådant sätt,
så han ser fram emot det!!

Jag köpte ju 5 kilo räkor härom dagen, så jag och Yongan satt igår på lunchen och delade på en påse. Ja jag har delat upp de 5 kilona i mindre påsar a´ 0,5 kilo ungefär, och frusit ned räkorna igen... Det blev en kanongo lunch, nästan lite romantiskt. Inte för att jag vet så himla mycket om romantik, mer än att det är ett verktyg för kvinnorna, att använda i en massa olika sammanhang, för att få sin vilja igenom, och få saker och ting av oss män...


Så här skall räkor ätas, solsken, havsbandet/klipporna,
plus en pava vitt gott vin och en vacker kvinna därtill som sällskap!!

Jag njöt i alla fall i fulla drag av räkorna och T-kakorna, som jag också inhandlat online, och gjorde små mini-räkmackor och slafsade i mig, kanongott... Jag såg över bordet  att något saknades min fru. Hon hade den där fundersamma minen i sitt ansikte, och sitt tveksamma pillande på räkorna..

Vad är det frågade jag under tiden vi åt...??? Hon sade;  - “You not like it, I want to ask you”... What, svarade jag???  -  “You eat falangfood you not like chilli”,,,, nä svarade jag, varför sabba god mat med äcklig chille??? But I love chilli, svarade frun. Så i det romantiska läget, så har man har ju inte hjärta att säga till Yongan, vad och hur hon skall äta....

Så hon sken upp när jag sade att hon fick göra som hon ville, hon sprang in i köket och kom tillbaka med en sådan där jäkla äcklig blandning med chilli och annat skräp i., och satte igång och doppade våra väl salta kokta räkor däri, hon smackade förnöjt, och gladdes storligen.

Jag tänkte för mig själv; ja inte konstigt att dom skiter i att koka och härja med räkorna här, när man ju bara kan slänga dom på grillen, och sedan doppa i chilli-blandning, ALLTING dom äter smakar precis detsamma... Inte en chans att en thai kan känna vad en falang-maträtt smakar.

Jag skall säga en sak som ni kanske inte håller med i Er kärlek till Era fruar, men jag tvivlar storligen på att en thai har förmågan att ens känna skillnad på sött, salt och beskt. De har inte förmågan att förnimma de små underbara variationer, som vi kan ha i våra västerländska maträtter, tack vare att vi använder kryddorna som man skall använda kryddor.

Nämligen till att vara en ”partner” i matlagningen, en partner som framhäver en smak av råvaran. Thai använder sina kryddor för att få maträtten att smaka som kryddan, och inte som råvaran, råvaran är av underordnad betydelse i detta landet. Låt mig berätta om köttet här. Marinad använder man inte.Man tar köttbiten man handlat, man hystar den i ett stekkärl som är fyllt med matolja, och dränker köttet däri, utan att krydda det något alls. Inte en endaste krydda, bara steker köttet. Sedan när man skall äta sitt kött, så har dom redan vid tillagningen ofta klippt ned köttet i små beståndsdelar.

Så när dom skall äta då doppar man köttbiten i en kryddblandning, som är så stark, så man tappar både solbränna, ansiktsfärg, och andning, på en och samma gång. Fiskar tillagas på 2 sätt båda sätten helt utan kryddor, förutom då i första fallet, när man fullständigt dränker en fisk i salt på utsidan.

Så den är alldeles vit, sedan grillar man den, och stoppar in gröna kvistar i buken på fisken. Jag är helt osäker på om man ens rensar fisken innan man äter den, eller om det göres vid matbordet efter grillningen. En sak är säker i alla fall. Absolut ingenting av allt det saltet på utsidan firren finns i köttet när man äter fisken, så nu kommer chilli-skålen fram igen.....

Det andra sättet att tillaga fisk här är att använda ströbröd. Thailand har ju kopierat dessa (också) ifrån oss i västerlandet, men de har ett ströbröd som känns alldeles för mycket, det är så grovt, så man tappar lusten att äta till slut... Man doppar fisken däri, och helt kryddlös är firren, och man blir snabbare mätt på ströbrödet än på fisken faktiskt... Och thaiarna har ju sin chilli här också.

Man har ALLTID sin chilli till hands, undrar om dom har chilli ävenledes i sängkammaren, när dom skall göra babies..? Jag känner ofta så här, och det brukar jag få skarp kritik ifrån thailands-romantikerna, jo thai mat är till väldigt stor del i många sammanhang dåliga kopior av västerländsk mat. De kopierar vår mat, ja Carbonara som jag nämnde härom dagen, är fullständigt indränkt till oigenkännlighet i grädde, Bolognese är gjort på griskött och smakar fan ofta...

Själva spagettin är dock helt OK alltså den thailändska spagettin... så inga klagomål där... Så med detta sagt, jag satt vid lunchen och njöt, och Yongan satt där och njöt av vår mat , och speciellt Yongan njöt när hon doppade den välkokta atlant-räkan, som hade kokats med kärlek utanför kusten av Norge... Men vad spelar det för roll för en thai, som inte ens vet var Norge finns i denna värld. Men visst är det väl fint med romantik???

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad Naja

 • Jag kan inte mera.. (Kanske jag inte vill heller ??)
 • **
 • Antal inlägg: 130
  • Visa profil
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3661 skrivet: november 09, 2019, 08:39 »
Jag testade att doppa en av de svenska räkorna i chiliaioli såsen. Det var ju super gott, den var rejält stark, jag gillar välbalanserad stark mat, dock inte bara chili, men stark indisk mat är välbalanserad.
Så thai kanske inte har helt fel ...  () () ()


Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3662 skrivet: november 10, 2019, 00:11 »
Jag testade att doppa en av de svenska räkorna i chiliaioli såsen. Det var ju super gott, den var rejält stark, jag gillar välbalanserad stark mat, dock inte bara chili, men stark indisk mat är välbalanserad.
Så thai kanske inte har helt fel ...  () () ()

Men frågan är, du kanske gillade chiliaioli-såsen så mycket, och kunde ha doppat vad fan som helst däri, och du skulle ha prisat maten. och det är just DET som jag pratar om med thai, de har fullständigt tappat sansen och balansen på krydda kontra råvara..

Jag för min del anser att man skall ha respekt för råvaran, ha en vilja att kunna förnimma små smak-variationer. Ja inom maten, så gäller det inte bara att känna "käftsmällarna", utan framför allt "jabbarna"...

legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3663 skrivet: november 10, 2019, 00:35 »
Chaiyaphum MMMDCCL (3.750)
10 november 2019
91,3 kilo - 90,6 kilo (26 km) 1 timme 48 minuter
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,131  sammaDet man lär i barndomen,
glöms svårligen bort!!

Lördag idag och livet leker och solen steker, men så kommer jag ju på att man är ju för faseniken pensionerad ju. Så detta kunde lika gärna vara måndag, söndag, eller torsdag, precis samma skräp, och dagarna ser likadana ut. Fick dok lite extra glädje idag, då jag fick 5 stycken Julmust ifrån O Learys levererat till mig i morse.

Så till lunch blev det 2 rågbröds-mackor med makrillfile, samt en flaska julmust, bättre lunch är svårt att få. Nyttig mat, nä så sjuttan heller, men himla gott i alla fall.. Idag har vi bestämt att vi skall käka räkor, och jag skall öppna en av de nyköpta vita vinflaskorna till det, och så skall jag och Yongan, och de 2 ynglen slafsa räkor som bara den till middag.

Jag gav Yongyut en påse med räkor igår, som hon kunde ta med till sin mamma (Jai Paengtha), den damen storgillade räkorna, men hon gjorde exakt detsamma som Yongyut, hon doppade dom i en blandning av chilli och andra starka kryddor som luktar bara fan, om uttrycket ursäktas.

Dock så fick jag höra att sprit-magistern var där samtidigt, och både han och hans fru, Yongans syster Banloo smakade de också, och tydligen speciellt Yutin storgillade räkorna. Så i morse tog jag cykeln, och gjorde mig ärende ned till dom i byn Non Saton, och lämnade över, så de fick an alldeles egen påse med svenska räkor...

Nu var dom inte hemma när jag kom dit, så deras son (Jeff) tog emot, och jag instruerade honom att lägga räkorna i kylen. Jag hade frågat Yongan innan jag cyklade iväg om dom verkligen hade en kyl, och det hade dom. Så jag bad pojken visa mig kylskåpet. Han visade mig frösaskåpet.. Jag såg du en bit bort kylskåpet, han hade nog inte riktigt koll på skillnaden mellan frys och klyla. Jag öppnade i alla fall kylskåpsdörren.

Jag kan nu mer säga att jag har full förståelse för hur liv uppkommit på jordklotet. Det räcker ju tydligen att hysta in en massa sallader, och rötter, och annat krafs ifrån naturen, in i ett kylskåp. Och ur de vätskor och lukter som bildas därinne, så får man förutsättningar för bildandet av liv, och livet kan starta sin kretsgång därinne i kylskåpet.Men jag knöt ihop plastpåsen, höll andan och langade in påsen mitt inne i den zoologiska trädgården inne i deras kylskåp. Ja tanken med kylskåp är ju helt annorlunda härnere skall man veta. Vi har ju det mer som ett kylslaget förvarings-ställe, under en kortare tid tills maten antingen ätits upp, eller att tiden löpt ut, och maten är dålig. Då slänger man eländet.

Men i Thailand, så handlar ett kylskåp mer om lagring, långvarig lagring, och man lägger in precis vad som helst i kylskåpet, jag tror t.om. att det blivit lite prestige att ha ett kylskåp hemma vid. Ja att ha falang-prylar börjar komma mer och mer in i kulturen. Detta trots att thaiarna inte alls gillar att använda falang-prylar, men de låtsas väl om att det inte är faang-saker, utan att det är thai-saker..

Vår middag blev helt enkelt underbar. Jag fick det precis som jag ville. Alltså vi satt alla 4 runt bordet; Yongan, Namkaeng, Farsait (Funfa), och falangen själv...  Vi pratade engelska alla 4 hela tiden, ja Funfa är ju ganska oduglig, men jag pumpade på med engelska frågor hela tiden.

Så jag hoppas att hon kommer i ordning, och kan prata bättre om ett tag, än vad hon gör nu i alla fall... Vi gjorde räkmackor baserade på svenska T-kakor, kokta ägg, räkor samt majonaise... Så himla gott faktiskt. Och på det då mitt nyligen inköpta vita vin som heter; Goiya, som är ett Syd-Afrikanskt vin, gjort på en druvsort som tydligen heter Chardonnay Sauvignon.

Vinet var gott, i början innan man började äta på räkorna, så tyckte jag att vinet var surt, och ganska strävt och otrevligt i munnen, men efter 3 munnar/klunkar och man börjat äta på räkorna, så föll allting på plats, och vinet blev till en ren nöjestripp....

Så lördagen avslutades i dur, och flickornas avslutning blev som dessert; 1 bit Marabou Mjölkchoklad och Vitlöks-chips plus coca cola, så ingen kunde klaga.... Jag sitter nu vid datorn och klockan är 20.43 och man är lagom “dragen”, och vill helst hoppa i säng nu.....

Handskak

Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad Ledarn

 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 6865
 • Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död.
  • Visa profil
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3664 skrivet: november 10, 2019, 10:28 »
Ser oftast endast vattenflaskor i kylskåpen hos Thai...
Tror inte dom kan tänka sig att handla mat för nästa dag..
Man handlar vad man ska äta inom 5 minuter och sen handlar man inför nästa måltid..
Veckohandling är nog bara att drömma om..??  :> :> :> :>

Men på Big C, Tesco och Makro ser man välfyllda vagnar..??
Många män har fallit för en kvinna när ljuset varit så dåligt att han aldrig skulle ha köpt en kostym under liknande förhållande.

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3665 skrivet: november 10, 2019, 13:38 »
Ser oftast endast vattenflaskor i kylskåpen hos Thai...
Tror inte dom kan tänka sig att handla mat för nästa dag..
Man handlar vad man ska äta inom 5 minuter och sen handlar man inför nästa måltid..
Veckohandling är nog bara att drömma om..??  :> :> :> :>

Men på Big C, Tesco och Makro ser man välfyllda vagnar..??

ledarn, som jag ser det hela, så "handlar" dom i stort sett inte mycket alls. Det mesta i salladsväg repar dom antingen i naturen, byter till sig, men visst handlar dom bara för den kommande måltiden, tror du har helt rätt där också....

Men det som ligger i kylskåpen handlar inte om veckoinköp och sådana saker, utan det handlar om överblivna sallads-rester... Sådant som "blev över" s.a.s.

legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad Naja

 • Jag kan inte mera.. (Kanske jag inte vill heller ??)
 • **
 • Antal inlägg: 130
  • Visa profil
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3666 skrivet: november 10, 2019, 23:01 »
Idag var det farsdag i Sverige. Jag fick välja maträtt, blev stekta jätteräkor i vitlök, det var gott. Snart är det ju farsdag i Thailand, eller har man flyttat den till nya kungens födelsedag? Annars kan man hoppas på att bli firad snart igen :)

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3667 skrivet: november 10, 2019, 23:38 »
Ja det är gott när man får välja sin absoluta favorit-maträtt, ingen tvekan om det. Själv hade jag nog valt om jag nu fick välja, fläskkorv, potatis med pepparrotssås tror jag.

legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3668 skrivet: november 11, 2019, 00:19 »
Chaiyaphum MMMDCCLI
11 november 2019
91,6 kilo - 91.6 kilo (28 km) 1 timma 54 minuter
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,129  nedåt
Tobaks-skatt lär ju vara för att avskräcka folk att röka,
och bensin-skatt för att folk inte skall köra bil.
Förklara nu detta med inkomst-skatt?

Jag tänkte att jag i detta kapitlet lite grand skulle ge en väldigt kort historie-beskrivning av Chaiyaphum stad och provinsen med samma namn... Jag gör det med egna ord, och det jag lyckats lära mig. Det mesta är nog rätt och riktigt, men om det smugit sig in något litet faktafel så får ni ursäkta. Ty ordvalet får ibland vika för konsten.

Namnet Chaiyaphum och "del-orden", lär komma från sanskrit, det sägs ju så alltid när man vill få det till att vara gammalt och ha urgamla anor. Så Chaiyaphum betyder helt enkelt då med våra ord; “land av segrar” eller kanske mer vettigt; “segerfyllt land”..... Jag måste säga att denna provins inte har speciellt många historiska profiler att luta sig emot.

Och visst förstår man varför. I speciellt dessa länder där ju oftast endast kungarna får skriva historien, och han ensam bestämmer vilka minnen som får sättas på pränt. Kanske vi har det på samma sätt i viss utsträckning, vad vet jag. Men här är det så himla utmärkande så det är grymt.

Tänk alla dessa prominenta och duktiga och modiga människor, som helt glömts bort, dumpats obemärkt i sina urnor, förvandlats till endast anonym aska för framtiden, bara för att de kanske var mycket större profiler än kungarna, som levde under samma tidepok. En sådan historisk person som överlevde historiskt, ty den gubben kunde dom bara inte bränna och stoppa ner i marken och glömma bort, var ju allas vår egne Papa Lae.

Jag har lurat ut att han hette i alla fall från början Nai Lae (uttalas Naj Lä), och var en Laotisk militär, som erövrade Chaiyaphum för räkning den laotiske kungen. Detta skedde ungefär 1817. Men första gången som Chaiyaphum besattes av människor i hygglig mängd, var redan på 1300:talet nån gång, alltså under den tid som Khmererna  var starka i regionen.

Men på den tiden var bara Chaiyaphum en liten handelsstation, eller ytterligt litet ställe, som man passerade på traden mellan Ankor, Kambodja och Prasat Singh som då låg i Kanchanaburi-provinsen. I alla fall vår gubbe Nai Lae som var guvernör för Laos Kung, bytte plötsligt sida, förrådde sitt forna hemland.

Han vände sig alltså mot sin forna kung, och folket i Chaiyaphum var djupt imponerade, eller man kanske skall säga att det var adeln i Chaiyaphum som ville ligga bra till, och gav Nai Lae ett nytt namn och titel, som bevisade hans hjältestatus i sitt nya hemland Thailand. Han kallades framgent;  Phraya Phakdi Chumpon.....

Hans fasta förankring bland vanligt folk här, bevisades medelst att han också fick ett smeknamn, och går rent allmänt numer under namnet; Papa Lae... Alltså en typ av landsfader. Den gubben ägde i stort sett all mark här i Chaiyaphum, så stor var han.... Men men, slutet på den “folkvisan” blev, att innan thailändska armen kunde krossa den laotiska, så dödade de sistnämnde sin f.d. general.Papa Lae föll, men det gjorde aldrig hans namn, ty han blev förknippad med den historiska seger som thailändarna fick i det efterföljande kriget. De inte bara tog Isaan ifrån Laos, de tog hela jäkla Laos ifrån Laos. Och man belönade till slut Papa Lae med en stor staty, som står i centrala Chaiyaphum city mitt i rondellen där....

Denna historiebeskrivning som säkert finns att läsa annorstädes, har jag ju dessutom med egna ögon sett framföras med hästar och elefanter, i ett jättestort teater-spel ute i en by i "Ban Gudtom" cirka 2 mil från mitt hem. Jag brukar ju cykla åt det hållet ibland. Jag och Yongyut var ju inbjudna av Amphue-kontoret i Chaiyaphum när vi gifte oss 2009.

Och vi fick se detta skådespel med säkert 300 människor, som framförde detta folkspel som visade “slaget om Chaiyaphum”, mellan Papa Lae och den Laotiske kungen. Helt enkelt jättekul att se hur publiken levde med i det fullständigt ordlösa spelet, därnere på den stora ytan där det utspelade sig.

Publiken skrek när elefanterna gjorde utfall, och när hästar och människor sprang fram och markerade att de slogs.... När Papa Lae föll på krigsplatsen, så vart publiken riktigt förbannad, och jag trodde vid ett tillfälle, att dom skulle springa ner och klappa till dom som spelade arme´n från Laos.... Hahaha secka goa gubbar dessa sydlänningar är...

Ja historien om Isaan som jag förstått det hela är ganska lång, säkert flera tusen år. Men i gamla tider, så var det ingen ordning här, det bestod av djungel och olika små stammar och folkgrupper som flyttade in, röjde skog och planterade ris, och levde där under en tid, tills det blev för svårt.

Jag kan säga att det var en ren djungel här på många många ställen långt in i vår tideräkning, mer än man någonsin kunde föreställa sig. Som ett exempel. Uppe vid Ratchabat universitetet vid Tat Ton, så hade den sista vilda Tigern siktats nere i byn Cho Ra Ka runt 1969-70... Och det är ju rent skrämmande. Tänk om det fanns fler nu....Visst jag tänker på det när jag är ute och cyklar faktiskt. Jag fick ju se häromsistens en video på youtube, där 2 killar körde motorbike igenom en skog, och de filmade bakåt, DÅ dök det upp en vild tiger i full fart som jagade dom i kanske 20 snabba meter. Om den hade hunnit ikapp, så hade det varit ett snabbt mellanmål av de 2 grabbarna.

Och om det varit jag på min cykel, så kan jag lova att jag hade nog slagit min sista bredsida i fotbollen, säkert... Och med detta sista tänkvärda, så slutar jag för idag. Hoppas ni uppskattade lite historia från min hembygd, där jag nu varit i 11,5 år.....

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3669 skrivet: november 12, 2019, 00:14 »
Chaiyaphum MMMDCCLII
12 november 2019
91,6 kilo - (0 km)
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,129  sammaDen som tjänar 2 herrar,
han förråder en av dem!!

Satt idag på cykeln och tänkte på min ungdom, och hur starten var på mitt kommande arbetsliv. Livet är ju ett pussel, och det är många pusselbitar som skall hitta “sin” plats, innan allting är klart och man har fullföljt sitt öde. Mina tankar gick så här i alla fall..

1960:talet var ett turbulent årtionde verkligen för min del. Född som man var 1951, så hände ju precis allting under detta årtionde tyckte man. Man gjorde debuter på alla möjliga olika plan och scener, och det var häpnadsväckande vad man fick uppleva egentligen.

Ifrån att ha varit uppvuxen, och uppfostrad i en lugn och säker miljö, i ett normalt arbetarhem. Där som vanligt farsan var sann socialdemokrat, och mamma röstade som han ville, så fick man plötsligt "frihet". Min mamma litade på mig, och jag fick en fantastisk ingång till pubertet och tonåren, som ju danade en i mångt och mycket.

jag slutade grundskolan, och fortsatte mitt sommarjobb på posten var nu 16 år. Fick fortsätta där på Jaegerdorffs-platsens postkontor. Efter någon månad, så visade det sig att ett helt koppel av polare ifrån Järnbrott jobbade på posten i V:a Frölunda. Jag bad om förflyttning och det godkändes. Jag hamnade då där i Frölunda, fick snart ett alldeles eget distrikt och det var fantastiskt. Jag lärde mig alla adresserna (600 st) utantill faktiskt efter någon månad.

Och jag var klar för dagen kl. 09.30 redan på morgonen. På den tiden så fick man gå hem när man hade delat ut posten. Vissa gubbar som var lite äldre höll på fram till kl. 14.00 ungefär,, men de var väl lite sletna tror jag. Detta uppmärksammades snart, och jag erbjöds då med nådiga nicken ifrån postmästaren.

Att efter mitt normala arbete, ävenledes hjälpa till på andra distrikt med att dela ut reklam... Dela ut reklam var frivilligt bland alla brevbärare men det gav bra betalt. Jag kommer ihåg att vi fick 500:- i betalt för varje distrikt. Så jag sade ja tack, jag fick 2 distrikt i veckan, och gjorde 4.000:- extra i månaden plus de 1.600:- jag redan hade.Min farsa tjänade inte alls dåligt, han tjänade som en vuxen människa då 2.800:- netto i månaden 1967. Jag kommer ihåg att jag skämdes lite grand när jag kom hem med pengarna i näven... mamma tog alltid 50% av nettot. Och när jag langade över till henne nästan 1.800:- så kommer jag ihåg att hon satte sig ner och bara tittade på pengarna. Hon gav tillbaka 800:- och sade att de fick jag sätta in på banken för framtiden.

Vintern -67 kom, och nu stod arbetet och springandet mig upp i halsen, jag försökte förtvivlat att komma ifrån detta med att dela ut reklam, jag var helt slutkörd i bena kändes det som. Min chef lyssnade inte alls, och det kändes precis som om han tvingade mig att fortsätta med denna jävla reklam.

Vintern var där, och det snöade rejält. Jag kommer precis ihåg hur det började den speciella dagen den vintern 1967. Jag kom till jobbet precis som vanligt runt 05.30, startade med att börja sortera den post som kommit under natten, fick sedan hoppa på och hjälpa de äldre med grovsortering på den post som ankom 07.00, vilket inte var mitt jobb, men postmästaren tyckte inte att vi skulle sitta där sysslolösa. Och det var väl okey tycker jag.

Jag återvände till mitt "bord", och sorterade färdigt all posten på mitt distrikt, Klockan var nu 08.00, och vi var tillåtna att dra iväg och starta utdelningen va posten... Jag kände det segt redan när jag cyklade iväg i snöyran den morgonen. Jag stod på öronen faktiskt 2 ggr på vägen till Opalgatan, Frölunda som ju var mitt distrikt, med 60 uppgångar (3 våningar) med totalt 600 hyresgäster som skulle ha post... Forts. Nästa kapitel

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3670 skrivet: november 12, 2019, 23:49 »
Chaiyaphum MMMDCCLIII
13 november 2019
91,3 kilo - 91,1 kilo (19km) 1 timme 15 minuter
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,123 nedåtDu vet att du är gammal,
när du börjar ha “torra” drömmar och blöta fisar!!

Vi hade Loi Khratong igår här, och det är ju den högtiden när alla skall till speciella ställen, och fira denna väldigt stora och välkända högtid i detta landet. Man firar ALLTID vid närheten till vatten, då man ju har alla dessa ljus-farkoster som man fixar och donar med. Ja ni vet antingen så skickar man ut ljus-grejen på en liten farkost ut på sjön, eller så skickar man upp dom i skyn när mörkret har fallit.Jg måste säga att det är en riktigt trevlig upplevelse, ja ni kan kolla själva på foton jag bifogar. Tänk Er tusentals och åter tusentals farkoster, ute på den becksvarta vattenytan, eller den mörka himlen, det är ett rent fantastiskt skådespel vill jag lova...

Forts. från förra kapitel... Min historia.... Vi var nu i november så jag hade med mig reklamen på mitt egna distrikt, och på det tjänade man inga extrapengar, men det gjorde att jag var tvungen att lägga reklam eller post eller bådadera i varenda jäkla brevlåda..... Jag kämpade på och denna dag i snöyran, så tog det faktiskt 3 timmar att bli klar, och jag var trött....

Klockan var 11.00 när jag tillbaka till posten Frölunda Torg.... Där stod min chef, pekade på en postväska full med reklam, och bad mig dra iväg direkt,,, Men sade han, "A;gren" (mitt efternamn sade han), kan gå ner på torget och äta sin lunch, men sedan raka spåret ut till Grevegårdsvägen.

Jag käkade snabbt och cyklade iväg igen för 600 nya hushåll....jag kommer glasklart ihåg hur det startade och hur det började. Det började med att jag efter drygt 30 minuter var så trött, så jag medvetet skippade varannan brevlåda bland lägenheterna. Efter ett kort tag, så började jag skippa varannan uppgång, och till slut, så skippade jag varannan gård, och när jag s.a.s. var  "klar" med utdelningen av denna reklam, så hade jag hela postväskan proppfull med reklam som ju var ”över”.

jag var nu helt slut både i huvudet som i benen, och cyklade till posten, lämnade cykeln på sin plats, och började direkt att promenera hemåt ner till Järnbrott och mitt hem. På vägen, så vek jag in och traskade genom skogen, som man hade lekt i under hela sin barndom. Snön var mer än meterdjup, och vid ett väl valt tillfälle, så stannade jag när fan flög i mig, och började att gräva upp snön, och slängde reklamen där under snön.

jag begravde allting i snön, och reste mig upp och skulle precis gå hem, då såg jag i ögonvrån en av de absolut värsta idioterna i Järnbrott på den tiden, det var en gubbe vi kallade för "låtsas-detektiven". Han var uppe i skogen, och rastade sin jäkla hund, som han hade köpt alldeles innan. Jag tänkte inte mer på det.

Nästa morgon kom till jobbet kl. 05.30 som vanligt, blev inkallad till Postmästaren som satte mig på en stol, och höll sedan ett strängt föredrag på 15 minuter där han bannade mig, och sedan gav mig sparken på stående fot. Jag hann uppfatta bland tårarna och stressen, att jag hade blivit "observerad" där i skogen......

jag skämdes som en hund,,,,,verkligen skämdes....Och kunde omöjligen gå hem och erkänna för min mamma att jag hade fått sparken i från svenska postverket...... Jag åkte i alla fall hem.....sade att jag var klar för dagen, tog Göteborgs-Posten, och läste plats-annonserna. Hittade ett springjobb på Götaverkens ADB-avdelning.
Det var den första kontakten jag fick med datorer...Nästa gång dröjde väl till 2005 tror jag, hahaha!!! Jag åkte dit i alla fall på direkten. Jag fick jobbet, och blev anmodad att infinna mig nästa morgon....

Jag kom hem igen och sade till mamma att jag tröttnat på jobbet, det var skittråkigt sade jag.... Hon tittade på mig och frågade vad jag tänkte göra nu, jag visste ju att hon aldrig i hillvitte skulle gå med på att jag skulle gå och dröna en endaste dag, så jag sade till henne, att jag nyss kom hem ifrån Götaverken, och skulle börja nytt jobb nästa morgon. Forts. nästa kapitel....

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3671 skrivet: november 13, 2019, 14:49 »
Birger,

du är ytterligt svår att få tag på, du är som en tvål i duschen ungefär. Jag har sökt dig via att skriva på SKYPE, och skriva PM på sawatdee (här)...  Jg kan alltså inte svara dig på varesig facebook eller messenger, jag är blockad där i ytterligare cirka 2 veckor....

Du bad ju mig om en tjänst rörande ditt hem, vilket vi gjorde, men sedan blev det totalstopp då jag inte hört ett dyft ifrån dig, och min SKYPE kan jag inte prata i alls mer än skriva däri... Men SKYPE fixade York idag så nu kan jag ringa dig, men du svarar heller inte på din telefon....

Jag har också emailat dig men du läser nog inte dina mail heller...

Jag vill gärna också berätta att vi fixar julafton i Chaiyaphum, lockar det som förra året?? I så fall kan du välan skriva till mig eller ringa, så jag vet att du kommer.......MVH
Gregor
++++++++
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3672 skrivet: november 13, 2019, 23:45 »
Chaiyaphum MMMDCCLIV
14 november 2019
91,4 kilo -
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,109  nedåtDu kan inte ösa vatten
med en sil!!

Onsdag idag och Håkan står och knackar på dörren, dags för veckans lunch-intag av diverse saker. Jag vill ju inte gärna avstå ifrån alkoholen, så jag passade på och stack ut idag på cykelturen redan klockan 07.04 i morse, så jag kunde slappna av med en trevlig lunch med “tillbehör”!!

Jag körde en Baccardi i väntan på hamburgaren med pommes, och drack densamma även till maten, ja den räckte ganska länge. Som dessert, så tog jag den inspirerande drycken Kahlua. Denna kaffelikör är ju rent kanongod, så det fick bli 2 stycken av den kulören faktiskt. Det var nog 15 år senast jag gjorde den bekantskapen..

Vi var väl klara jag och Håkan efter typ 1,5 timme, så det vart väldigt lagom för mig med min milda ADHD!! Därefter så stack jag ned till Tesco Lotus, och handlade på mig 3 kartonger blåbär plus 1 kartong med jordgubbar. Rensade dessa när jag kom hem och sockrade in dom, och sedan käkade vi (jag) upp dom här hemma, ihop med mjölk.

Åter till min ungdoms-berättelse... Forts. från förra kapitlet.... Hon satte på kaffet, tog fram sina nybakade kanongoa bullar, klappade mig på huvudet, och sade att hon gillade vad jag gjort. Ja detta höll i sig ända tills veckan efter, när jag fick min första veckolön från Götaverken.... 120:- svenska riksdaler.... Jag kom hem och morsan bara satte sig ner.....Hon fattade ju att nåt var lurt, så jag satte mig också, och erkände när hon spände svartögat i mig, att jag hade fått sparken...

Hon var så jäkla besviken, hon sket fullständigt i stålarna, men att hennes son hade fått kicken var bara för hemskt.... Jag arbetade sedan på ett jättetrevligt ställe som ADB-avdelningen faktiskt var, i hela 1 månad, sedan blev jag uppringd i december 1967, utav min kommande chef Carl-Gustaf Thigerström, som frågade om jag ville börja arbeta hos honom som spring-pojk?

Det enda jag kom för mig att fråga var: - "Hur mycket betalt får jag"?... Du får 700:- i månaden sade han, det är en normallön för en ny i branschen, sedan är det upp till dig att visa framfötterna här. JAG TAR DET,,, nästan skrek jag ut.... OK kom imorgon om du kan........Jag gick till min chef på Götaverken, och sade att jag hade fått chansen till ett kanon-arbete, och undrade om det går bra om jag slutar redan idag. Han tittade på mig, och sade, ingen fara vi har ju redan 2 st springpojkar här.... Lycka till, vad det sista jag hörde ifrån honom och Götaverken..

Till saken hörde att det var min äldre bror som hade ordnat jobbet till mig... Han som var 11 år äldre än mig, hade själv startat sin framgångsrika bana i speditions-shipping-branschen, på precis samma ställe, och som spring-pojk han också...

Så nu var jag "på plats" i den bransch som jag än i dag arbetar i, och tangerar som 68:åring!! Jag kände direkt att jag var ”hemma” på något konstigt sett, och jag slök med god aptit precis allting i dokumentväg som jag kom över.

Jag arbetade mina timmar, och sedan började jag utbilda mig frenetiskt. Jag började med att läsa in något som hette "Sjöfartsskolan" som var 14 st ämnen i branschen, och allting var på korrespondens. Jag började och tog skrivmaskins-kurs på Filip Holmqvist på Viktoria/Storgatan,.Göteborg, också det på kvällstid förstås....

Jag tog också en lång lång kurs i sjöfarts-engelska som det hette, som var i regi Göteborgs Universitet, den var på 3 gånger 13 veckor kommer jag ihåg. Sedan byggde jag på den kursen med en termin med universitets-kurs i allmän-engelska. Allt detta tog runt 3 år faktiskt.

Till slut så hade jag läst in så mycket, så jag behövde inte känna mig speciellt långt efter alla mina polare som alla hade gått igenom gymnasiet...Dock så var min utbildning mycket bättre, och mer special-inriktad, och gav mig fördelar gentemot mina jämnåriga gymnasie-utbildade kamrater kände jag. Jag skall berätta en liten historia ifrån den första tiden i shipping-branschen för min del, och följande timade sig. Forts. nästa kapitel...

Handskak
 
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3673 skrivet: november 14, 2019, 23:45 »
Chaiyaphum MMMDCCLV
15 november 2019
91,2 kilo - 90,8 kilo (26 km) 1 timme 38 minuter
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,120  uppåtDen med pengar i hand,
har fördel!!

Forts. från förra kapitlet..... Kom idag faktiskt att tänka på en av de allra första som jag lärde "känna" i Göteborgs hamn. jag kommer ihåg det för att hans födelsedag precis har passerat. Denne "gubbe" som man ju kallade dessa killar, var kanske i 55 års-åldern, hans smeknamn (som ju alla hade i stort sett) var "Bagarn", årtalet var 1967 när vi träffades första gången.
 
Jag var en nyanställd 16 årig yngling som var springpojk på en speditionsfirma vid namn Reinhold Westerberg. Förutom att springa runt på kontoren i city och utefter kajerna dagarna i ända, med dokument som skulle lämnas och hämtas typ Bill of lading och fraktsedlar, så fick jag ganska omgående en syssla som hette duga.
 
Min chef C-G Thigerström sade stramt till mig en morgon att;  - "kom med mig pojk". Han körde mig i sin bil ner till Masthuggskajen, och vi gick fram till en lång rad av nånting. Det var en 100 meter lång stuv med bomulls-balar lärde jag mig senare den dagen.. NU tog en 3:årig tid vid.

Där jag blev nedkallad till hamnen vareviga gång som ett fartyg anlöpte med bomulls-balar till någon av de stora spinnerierna (hette det så?), eller väverierna (?) Typ Dahlsjöfors, Sedan kommer jag inte ihåg de andra två som importerade detta. Finaste bomullen på den tiden kom ifrån Egypten sades det mig!!

Jag stod där, och min chef lämnade mig med stränga order att jag den 16:årige ynglingen på sin första anställning skulle kolla "statsvägaren". Stuveriarbetarna rullade fram balarna till en stor våg, Statsvägarn vägde bomullsbalen på vågen med hjälp av små mot-vikter.

Jag kollade vikterna samtidigt som statsvägarn, och så jämförde vi våra siffror vid var 10.e bal, det MÅSTE bara stämma, annars omvägning hualigen.....Trucken stod sedan på andra sidan vågen och plockade upp bomullsbalen, och lastade den på den väntande bilen, som skulle köra allting till väveriet.

Den utan jämförelse grymt bäste bland alla truckförarna hette Rickard Kleihs, vi sågs många många gånger under årens lopp nere i hamnen. Vi tappade kontakten när jag gick vidare runt 1973, vi sågs sedan inte föränn 1982, och då som tränare i Askims IK damlag. Det blev ett kärt återseende faktiskt, en mycket trevlig man må jag säga.
 


Alltnog "Bagarn", han kom över min horisont redan första dagen vid bomulls-stuven. Min mamma var i upplösnings-tillstånd över att jag skulle börja arbeta och bli man, som hon uttryckte det. Jag hade inte en suck (chans), hon klädde mig i svarta byxor med en vit skjorta.

Mina lama försök att tala om för henne att jag skulle ner till hamnen och arbeta med bomullsbalar föll inte alls i god jord. Duktiga människor har snygga kläder sade hon bara, och schasade ut mig genom dörren kl. 06.15 på morgonen. Jag kommer då till arbetet i hamnen med min chef, han visar mig tillrätta, och när han går bort till bilen för att ge mig anteckningsboken, så hör jag vilket smeknamn min chef redan hade bland gubbarna.

De kallade honom lite sådär halvt föraktfullt "fröken Thigerström",,, Å jäklar tänkte jag, skall jag få ett smeknamn nu också. Det hörde till saken att min chef hade en alldeles för hög och pipig röst, och man kommer bara inte undan ett smeknamn i hamnen med en sådan defekt, det är chanslöst bara...
 
Fröken Thigerström lämnade hamnen Jag hann nog fasen inte mer än ta emot anteckningslboken, och första balen rullade emot vågen, när den förste gubben lät undslippa sig - "hej du vitskjorta". jäävvlar anåda nu är det kört.. Plötsligt steg "Bagarn fram och sade till gubbarna, han sade.

”Killen är ny sluta nu, imorgon och framledes så blir det ingen mer vit skjorta”....  Jag nästan stammade fram - "nä aldrig mer". gubbarna skrattade, och de tog mig till sig, och jag satt med dom hela dagen vid kaffetårarna och vid lunchen, och de var skitsnälla. Mamma fick höra storyn när jag kom hem, och hon lät mig fortsättningsvis själv bestämma klädvalet... Forts. nästa kapitel...

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Inloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10492
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Thailand - ur min synvinkel
« Svar #3674 skrivet: november 16, 2019, 00:42 »
Chaiyaphum MMMDCCLVI
16 november 2019
91,1 kilo -
Första vikten är morgonvikten
Andra vikten är direkt efter cykelturen
Valuta-kurs; 3,138  uppåtHjärtat och ögat,
är de två verktygen för att synda!!

Yongan har röjt i trädgården, det låter väl lite oskyldigt, men jag kan säga att det är en ytterligt allvarlig över-trädelse. Och om jag hade haft möjlighet till det, så är detta nog behäftat med ett kännbart bötes-straff. Men hon kommer väl undan som sagt var som vanligt..... En riktigt “ful” fisk som invaderar min del av trädgården!!

Det började med att jag tyckte att det var så himla lugnt, och inga ljud hördes här hemma, och timmarna gick, och så klart undrade man vad som stod på.... Gick ut och fann..... En kvinna sittande på garage-uppfarten med massor av stora krukor, och hon höll på och målade dessa.Va fasen nu då? Vad gör hon? Hon hade vid detta laget målat varenda kruka i trädgården, och dom alla var målade i det jag brukade förr kalla “mameluck-rosa” om ni fattar vilken taskig färg  jag menar. Alltså matt-rosa färg, helt i avsaknad av energi var den också. Hela vår trädgård på framsidan, var nu så ful så det var helt enormt. Jag svor och var faktiskt riktigt förbannad.

Mest förbannad förutom på färgvalet, var jag att hon återigen hade tagit sig frihet med min del av trädgården på detta sätt. Jag tittade på krukorna och var deppad, men så tänkte jag lite mer konstruktivt, och sade till henne; "Yongan nu handlar jag rött och grönt, och så målar du på varenda kruka lite mönster eller motiv"."Och funkar inte DET att få krukorna att se bra ut, så får jag slänga alla krukor och köpa nya, och det kommer att kosta säkert 7.000-8.000 baht säkerligen".. Hon såg att jag var allvarlig och förbannad över hennes tilltag, så hon tjafsade inte som vanligt. Hon målade sedan under några dagar för det vilda, och ni kan se 3 foton här i alla fall, och jag måste säga att visst är hon ingen Picasso, men nog ser det bra ut nu. Det duger bra för min del i alla fall..

Forts. från förra kapitlet.... Det löste sig bra, och jag glömmer aldrig Bagarn för den insatsen han gjorde då på morgonen 1967. Men vi sågs som sagt var många gånger nere vid jobben i hamnen, och många gånger körde han hem mig, och jag fick hoppa av vid Frölunda Torg, så fick jag promenera 30 minuter ner till Järnbrott.

Bagarn såg jag framledes i hamnen under åren som gick, jag var ju kvar i branschen, men hamnen förändrades snabbt när containern runt 1969 gjorde sitt stora framträdande i Göteborgs hamn på fartyget Nihon. Det blev mindre och mindre gods att hantera för gubbarna, och snart hade containern totalt tagit över.

Bagarn såg jag aldrig mer efter 1973 tror jag det var.. Men han kommer alltid att finnas i mitt minne i alla fall..Han drack aldrig på arbetstid, vilket till viss del var ganska ovanligt bland stuveri-gubbarna, och han höll sin familj bakom ryggen. Han var respekterad där nere..

Året var 1968, och jag hade gått ifrån renodlad springpojke i speditions-branschen, med lite mellanspel med att väga bomull, till att få ganska bra med utökat ansvar. Jag var en fullständigt outbildad kille, 17 år gammal nu, och hungrig som sattan. Denna "hunger" som höll i sig ända uppe i 35:års-åldern, när man upptäckte lite andra värden i livet. Min lön hade nu när jag passerat års-strecket höjts med 100:lappen till 800:- i månaden..

Det började faktiskt en dag med att Thigerström bad mig följa med på klarering av ett av Sealands fartyg. Jag hade frågat honom flera gånger om det fanns chans om jag fick följa med någon gång? Mitt företag (Reinhold Westerberg AB) som ju ägdes vid detta laget av Carl-Gustaf Thigerström, hade ju fått jobbet av min bror tydligen, och göra klareringen av dessa containerfartyg. Brorsan arbetade då vid den tiden på just rederiet Sealand.

Jag fick följa med ut till Skandiahamnen, och via ID-kontrollen och huvudporten. Vi körde sedan ner till Sealands kontor som vid den tiden tilläts ligga innanför grindarna till STA, som bolaget hette som administrerade hanteringen i Göteborgs hamn/Skandiahamnen. Där arbetade snitsiga människor med vita skjortor, och de var superseriösa.  Forts. nästa kapitel...

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com