Författare Ämne: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.  (läst 12559 gånger)

Utloggad hampi

  • Jäklar vad jag skriver.. (Men det räcker inte)
  • ****
  • Antal inlägg: 618
  • Schweizare som bott 20 år i Sverige
    • Visa profil
    • www.thailand-mieten-bauen-leben.com
Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« skrivet: juni 09, 2017, 01:27 »
Som ni vet är jag ingen thaifoodälskare.Men när man har bott så länge i Thailand har man svårt att hitta nya rätter.
Jag har blivit matblind i alla dessa år och det blir ingen fart med nya impulser inom matväg.
Det skulle vara roligt om vi hadde en mattråd här i detta Forumet.Någon har föreslagit detta.
Jag är ju köttgubbe och har i hampis lilla hörna skrivit lite över kötttillagning och brödbakning.
Det skulle vara roligt att få matrecept,tillagningssätt och tips om inköp av råvaror ifrån andra medlemmar.
Skulle du Legolas kunna ge tips hur man får över inlägg från Hampis hörna till denna tråd.
Om det finns intresse för denna tråd,kan ni väl skriva några ord. Om det inte finns intresse,så är det lätt att sudda bort tråden.
Hampi.
Titta hur jag lever under:
www.thailand-mieten-bauen-leben.com

Det som du önskar dig,önskar också dom andra.

Utloggad Birger

  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 1721
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #1 skrivet: juni 09, 2017, 02:22 »
Bra ide! Åtminstone jag behöver ju lite input, jag kan ju inte ens göra löksås... ()

Utloggad legolas

  • Moderator
  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 9886
  • Livet e tufft, å sen dör du!!
    • Visa profil
    • www.glegolo.com
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #2 skrivet: juni 09, 2017, 05:08 »
Idag så tycker jag att det är på plats med ägg och anjovis-macka, typisk falang-mat. För Er som är Thailands-romantiker, kan ju ersätta anjovisen med palaa,, ni drar Er ju inte för nåt...

Ägg finns överallt, dill växer lite här och där, åk gärna ut på fälten och repa dillen själva innan thai hinner knipsa av kronan på dillen...Vill ni ha gräddfil på, så finns det att handla ganska ofta på Big C, Tesco eller MAKRO.. Anjovis lite lurigare, men finns nog antingen;

a - söderut typ Pattaya
b - online
c - be en kamrat att ta med ett gäng konserver med anjovis hemifrån till Thailand..

lycka till..
legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad hampi

  • Jäklar vad jag skriver.. (Men det räcker inte)
  • ****
  • Antal inlägg: 618
  • Schweizare som bott 20 år i Sverige
    • Visa profil
    • www.thailand-mieten-bauen-leben.com
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #3 skrivet: juni 09, 2017, 05:17 »
Jag älskar ju kräftor och kräftskiva i svenkt stil.
Men det finn tyvärr inga kräftor att köpa i Thailand.
Men en gång i månaden gör jag min egen kräftskiva med stora räkor.
Jag gör en saltlake bestående av en 5 grad stark koksaltlake.

950 gr vatten
  50 gr koksalt
100 gr öl
    1 st. sockerbit
    1 tsk.dillfrön
    1 stor näve färsk dill
Jag brukar koka denna lag i ca 10 minuter.
Sedan tillsätter jag räkorna och låter,när det hela börar koka,ytterliga 4 minuter koka.
Nu tar jag ut räkorna med en sil och låter dom svalna.Detsamma gör jag med dill-salt spadet.
När allting är kalt häller jag räkorna och spadet i en bunke och ställer in det i kylskåpet.
Dagen därpå är det bara att njuta med en öl och en nubbe.
Hampi.
Titta hur jag lever under:
www.thailand-mieten-bauen-leben.com

Det som du önskar dig,önskar också dom andra.

Utloggad legolas

  • Moderator
  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 9886
  • Livet e tufft, å sen dör du!!
    • Visa profil
    • www.glegolo.com
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #4 skrivet: juni 09, 2017, 05:23 »
Låter fantastiskt, skall ta efter och göra detsamma. Men Hampi får jag fråga dig, med handen på hjärtat, ärligt talat. Får du fram den typiska svenska salta smaken på räkorna/kräftorna??? Eller är det bara lite halvtaskigt med saltsmak...

Jag frågar, ty det finns så himla många som aldrig säger ärligt hur läget är... Men om du säger att det smakar jättebra, så skall jag sannerligen försöka efter ditt recept....

legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad hampi

  • Jäklar vad jag skriver.. (Men det räcker inte)
  • ****
  • Antal inlägg: 618
  • Schweizare som bott 20 år i Sverige
    • Visa profil
    • www.thailand-mieten-bauen-leben.com
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #5 skrivet: juni 09, 2017, 06:24 »
Låter fantastiskt, skall ta efter och göra detsamma. Men Hampi får jag fråga dig, med handen på hjärtat, ärligt talat. Får du fram den typiska svenska salta smaken på räkorna/kräftorna??? Eller är det bara lite halvtaskigt med saltsmak...

Jag frågar, ty det finns så himla många som aldrig säger ärligt hur läget är... Men om du säger att det smakar jättebra, så skall jag sannerligen försöka efter ditt recept....

legolas

Jag är ärligt.Jag är en kräsen fan men med denna recept kommer jag närmast de svenska kröftorna.
Den 5gradige laken kommer jag närmast det spadet som svenska kräfter kokas i.Om du tycker att det är för lite salt,tillsätt mera.Med denna recept minskar jag längtan till en kräftskiva till 95%.
Och jag skall tala om för dig,1kg räkor är borta i ett nafs,ty min thaifamilj älskar när jag kokar "kräfter" <c> <c>
Hampi.
Titta hur jag lever under:
www.thailand-mieten-bauen-leben.com

Det som du önskar dig,önskar också dom andra.

Utloggad Birger

  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 1721
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #6 skrivet: juni 09, 2017, 06:43 »
Jag älskar ju kräftor och kräftskiva i svenkt stil.
Men det finn tyvärr inga kräftor att köpa i Thailand.
Men en gång i månaden gör jag min egen kräftskiva med stora räkor.
Jag gör en saltlake bestående av en 5 grad stark koksaltlake.

950 gr vatten
  50 gr koksalt
100 gr öl
1 st. sockerbit
1 tsk.dillfrön
1 stor näve färsk dill
Jag brukar koka denna lag i ca 10 minuter.
Sedan tillsätter jag räkorna och låter,när det hela börar koka,ytterliga 4 minuter koka.
Nu tar jag ut räkorna med en sil och låter dom svalna.Detsamma gör jag med dill-salt spadet.
När allting är kalt häller jag räkorna och spadet i en bunke och ställer in det i kylskåpet.
Dagen därpå är det bara att njuta med en öl och en nubbe.
Hampi.
Tack för receptet! Just så har jag funderat på att göra med småräkorna i min damm. Det vimlar av dom, vi fiskar för hundra bath per dag, men jag vill inte äta dom råa, levande och med chili....

Utloggad Jonas

  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 1716
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #7 skrivet: juni 09, 2017, 07:15 »
Kanske ni inte saltar riktigt för att få den salta smaken på räkorna som i sverige, ni kanske tror ni gör det bara ;)
På ett kok med räkor ombord när jag jobbade på räktrålare så hade vi ju salt havstvatten sen i första koket så hade vi par stora öskar med salt i sen nytt salt efter varje kok för att behålla sältan inget byte av vatten, ca. 10kg räkor i ett kok.
När vattnet koka upp var räkorna klara.

Utloggad hampi

  • Jäklar vad jag skriver.. (Men det räcker inte)
  • ****
  • Antal inlägg: 618
  • Schweizare som bott 20 år i Sverige
    • Visa profil
    • www.thailand-mieten-bauen-leben.com
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #8 skrivet: juni 09, 2017, 07:20 »
Här är en länk till delishop i BKK.
Dom lvrerar över hela landet säger dom.
http://delishop.co.th
Hampi.
Titta hur jag lever under:
www.thailand-mieten-bauen-leben.com

Det som du önskar dig,önskar också dom andra.

Utloggad Ledarn

  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 6570
  • Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död.
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #9 skrivet: juni 09, 2017, 07:46 »
Det ska väl vara så mycket salt i vattnet att det smakar riktigt illa när man smakar..??
Många män har fallit för en kvinna när ljuset varit så dåligt att han aldrig skulle ha köpt en kostym under liknande förhållande.

Utloggad hampi

  • Jäklar vad jag skriver.. (Men det räcker inte)
  • ****
  • Antal inlägg: 618
  • Schweizare som bott 20 år i Sverige
    • Visa profil
    • www.thailand-mieten-bauen-leben.com
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #10 skrivet: juni 09, 2017, 10:50 »
Havsvatten innehåller mellan 3,5 till 4% salt.
Jag tar 5% och jag tycker det är bra.
Jag fortsätter och kola mina "kräfter"som jag har skrivit.
Hampi.
Titta hur jag lever under:
www.thailand-mieten-bauen-leben.com

Det som du önskar dig,önskar också dom andra.

Utloggad Biker

  • Jag har faktiskt ett liv vid sidan också..
  • ***
  • Antal inlägg: 250
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #11 skrivet: juni 09, 2017, 10:52 »
Gör det Hampi , ty smaken är som baken DELAD (")  Och var och en gör som den vill  ;)

Utloggad Jonas

  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 1716
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #12 skrivet: juni 09, 2017, 14:12 »
Havsvatten innehåller mellan 3,5 till 4% salt.
Jag tar 5% och jag tycker det är bra.
Jag fortsätter och kola mina "kräfter"som jag har skrivit.
Hampi.
Kanske blir 5% i koket på fiskebåtarna med för som jag skrev, man häller även i 1-2 öskar med salt i saltvattnet och då ett sådant stort öskar som man öser båtar med.
Men äter ni kokräka i Sverige så är det så den kokas ombord och sedan säljs färdigkokt på auktion, det är alltså vi på fiskebåtarna som kokar räken och inte fiskhandlarna.

Utloggad Biker

  • Jag har faktiskt ett liv vid sidan också..
  • ***
  • Antal inlägg: 250
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #13 skrivet: juni 09, 2017, 15:16 »
det är alltså vi på fiskebåtarna som kokar räken och inte fiskhandlarna.

Ok , nu förstår jag , du är på en fiskebåt !!!!  ;)

Utloggad Jonas

  • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
  • *****
  • Antal inlägg: 1716
    • Visa profil
SV: Västerländskt mat,kokt av faranger i Thailand.
« Svar #14 skrivet: juni 09, 2017, 15:28 »
det är alltså vi på fiskebåtarna som kokar räken och inte fiskhandlarna.

Ok , nu förstår jag , du är på en fiskebåt !!!!  ;)
Jag har jobbat ca. 13 år som yrkesfiskare på räk, kräft och fisketrålare innan jag gick in på skolan läste till sjökapten och började i handelsflottan.
Började på farsans trålare när jag var 17 år, sen har jag varit på ett antal trålare efter det.