Författare Ämne: Transport av flyttsaker  (läst 41332 gånger)

krisiisaan

 • Gäst
SV: Transport av flyttsaker
« Svar #45 skrivet: mars 17, 2016, 10:55 »
Kul att läsa "PadthaiFalang" att du också valde legolas liksom så många andra, allt bra här och grejorna är redan på plats, rekordsnabbt dessutom...

Tänkte avsluta mitt berättande om min transport, med att rapportera om att allting nu är klart, det gick snabbare än väntat, och jag har redan fått min leverans. Allt sköttes till belåtenhet, och jag är evigt tacksam att man tog denna transport genom legolas.
 
Jag fick som avtalat betala för införtullningen, och en mindre summa för de saker som tullen INTE klassade som personliga effekter, men inget att lipa ihjäl sig för.
 
Men allting gick bra, och ett stort tack till legolas, som skötte detta helt klanderfritt.... Har kontakt med ett flertal människor som skeppat via legolas, och det gjorde att jag utan problem kunde bestämma mig att köra med honom.
 
Har rapporterat färdigt och är nöjd.... Nu börjar mitt nya liv i Thailand och i Khorat-provinsen. .... Vi hörs, skall försöka att bli lite mer aktiv och skriv mer här också, trevliga medlemmar....

PadthaiFalang

 • Gäst
SV: Transport av flyttsaker
« Svar #46 skrivet: mars 24, 2016, 09:00 »
Låter bra, mitt gods är nu ute på sjön, och jag kan följa fartyget via dessa länkar som finns. Runt slutet april skall det ankomma Bangkok, så jag har 1 månads väntan framför mig,

Jag hör av mig igen...

Utloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10317
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Transport av flyttsaker
« Svar #47 skrivet: juni 22, 2017, 02:30 »
Har en informations-sida även inne på facebook för transporterna till Thailand sjöledes,

https://www.facebook.com/gtgthailand.gtgthailand

legolas

Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10317
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Transport av flyttsaker
« Svar #48 skrivet: maj 20, 2018, 14:12 »
Kapitel 1

Hejsan!!

Jag tänkte försöka att sammanfatta på ett vettigt sätt hur det fungerar, och några tips om vad att tänka på, när man skall skicka/skeppa sina flyttsaker/bohag till det förlovade landet Thailand. Detta gäller ju naturligtvis andra länder också, så även om ni skulle ha en förfrågan till Australien eller vart ni vill, bara hör av Er till mig på almergren@hotmail.com 

Jag hoppas att jag som varande "shipping-kille", fortfarande aktiv, och boende härnere i Thailand kan vara till någon liten hjälp i alla fall för de av Er som funderar i banor som t.ex. flytta till Thailand och skeppa delar av sina saker hit ner. Ni är välkomna att kontakta mig om ni vill ha min hjälp med frågor eller med transporten av Ert gods.

Förutsättning är då att vi bor i Sverige, och har funderat, och vill nu realisera de tankar man haft om flyttning och transport. Man har naturligtvis mängder och mängder av frågor. Alla unika för just dig och din familj. Jag kan inte sätta alla dessa på pränt. Men ni får mer än gärna skriva här, så lovar jag att svara efter bästa förstånd.

Första tanken är ju då; - "Vad skall man ta med sig vid flytten" är det bra att ta med sig rubb och stubb??? Detta är ju en väldigt individuell fråga som brukar lösa sig, när man har verkligen satt sig ner och värderat bl.a. fraktpriser mot vad det kostar att nyanskaffa sakerna nere i Thailand. I denna värdering kommer också det s.k. "affektionsvärdet" att ställa krav på Er.

Har man möbler som är helt funktionsdugliga och dyra i inköp och som man trivs alldeles utmärkt i och fortfarande är fräscha så de är värda transporten, så kanske man skall betänka att nyanskaffa möbler i Thailand kan bli ganska "billigt". Men vi alla som har och har haft hem, vet ju att oavsett hur billigt saker och ting är, så kommer det alltid "till" saker och ting som man inte tänkte på.

Att fylla ett helt nytt hem i Thailand kostar trots allt ändå sina slantar, och om jag hade varit i den sitsen, så hade jag nog försökt att teoretiskt försökt att "fylla" mitt teoretiska hem nere i Thailand med möbler och samla på mig uppgifter vad sakerna VERKLIGEN kostar härnere. För det rullar på snabbt med utgifterna för det nya hemmet.

PRO med att skeppa en hel container s.k. FCL, den rymmer ju runt 28 m3 gods, det är ju att man får med sig precis allting från det förra hemmet, och det kan vara avsevärda värden vi pratar om. Kostnaden för en container dock brukar hamna på runt SEK: 31.000:- om man bor mer än 20 mil ifrån Bangkok. Jag räknar då också med att man bor cirka 15 mil ifrån utskeppningshamnen Göteborg.

Tror man att man kan fylla hela sitt nya hem i Thailand för MINDRE än SEK: 30.000:-, så bör man nog överväga att istället välja det andra fraktalternativet som kallas för styckegods, eller på rent språk LCL. Här betalar man ju bara frakt för det m3-antal som godset mäter (längden x bredden x höjden).

Jag har märkt under årens lopp att i de fall där man vill börja om med allting, och köpa nytt nere i Thailand, där brukar man hamna på runt 4-5 m3 till slut, alltså runt 2 pallar. men det är ju väldigt individuellt. Man väljer då bort möblerna, och koncentrerar sig på hushållsartiklar, verktyg, leksaker och privata ägodelar typ lite böcker och sängkläder och handdukar m.m.
Maila mig gärna på; almergren@hotmail.com 

legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10317
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Transport av flyttsaker
« Svar #49 skrivet: juni 20, 2018, 02:16 »
Kapitel 2
 
När vi har bestämt oss för vad vi vill göra, så är det dags att fundera på packning av godset, och här finns olika vägar att gå. Men en sak som ALLTID fungerar bäst det är att gå till en kontorshandel och köpa in en rulle bubbelplast med ett gäng tejprullar av den breda sorten ni vet. Rullen med bubbelplast kostar faktiskt en liten slant, kanske runt 6-800:-, men det är en väl värd investering skall ni veta...
 
För de kunder som väljer bort en container som alternativ och skeppar sitt gods som styckegods, har i flera fall valt att "bygga" lådor med hjälp av att snickra runt pallen eller att använda s.k. pallkragar. Det brukar ge ett alldeles charmant skydd emot både skador som repor på godset. och dessutom så hålls ju "klåfingriga" typer borta.
 
Under tiden som ni packar era saker, så skall ni föra "lista" över era tillhörigheter. det finns lite riktlinjer här som är ovärderliga att följa. Vist kan man fuska till det i latmansland, men varför utmana ödet i form av en förbannad tulltjänsteman borta i Thailandet, det är ju bara idi*tiskt!! Därför, skriv packlistan på engelska. har ni möjlighet med t.ex. en thaifru, så skriv den också på thai, det visar respekt. Lika mycket som långbyxor och skjorta visar respekt på Immigrations-kontoret.
 
Listan skall vara detaljerad, men inte hopplöst detaljerad. jag ger härmed ett par stycken exempel på hur det kan se ut, ni kan säkert göra just "Er" lista ännu snyggare:
 
PACKINGLIST FOR FAMILY NOI ENGLUND
 
1 carton kitchenware
1 carton books
1 carton book
1 carton tools
1 carton bedroomware
3 tables
12 chairs
4 drawers
2 bookshelves
1 colour-TV panasonic 52 " model XYZ-001 secondhand year 2005
1 refrigator Electrolux model UOP-302 secondhand year 2009
4 mirrors
 
Växjö den 27 september 2012
 
...........
Noi Englund
 
Ungefär så här håller ni på. Allt som är elektriskt försöker ni att vara lite mer detaljerade med. De saker som kan tänkas vara "target" för thailändska tulltjänste-männen är ju de med värde på sig. Så försök att ha dokumentation på sakerna om möjligt. "Hitta" gamla fakturor som visar att TV;n verkligen är så gammal som ifrån 2005.. och inte är värd mycket nu för tiden.. Ni har bevisbördan..
 
Maskinskriven packlista, visst jag har hört om folk som berättar om sina handskrivna packlistor, och klarat så sig bra igenom tullen. Visst så kul för Er. Men de som drabbas är de som kommer efter Er, där tulltjänstemannen bara spyr över utländska svårtydda packlistor skrivna för hand. Tänk på att han har ett hellvete bara att tyda ren engelska och maskinskrivet. ordspråket "En lycklig tulltjänsteman är en generös tulltjänsteman", och visst vill vi alla ha den killen på vår sida, eller hur???
 
Så nu är det packat och klart och Er utvalde shippingkille, kanske jag rent av, blir emailad och ni beställer transporten med datum och allt. Det gäller nu att ni verkligen försöker ha en kontakt som ni kan lita på. Det gäller för Er att kolla offerten, så att "allting" finns med där. det finns ju inget trökigare än ekonomiska överraskningar, eller hur?
 
Godset är nu packat in i Er container, och den har plockats upp av containerbilen och körts till hamnen i Göteborg. Nu när fartyget har lämnat hamnen antingen i Göteborg eller Hamburg-Bremerhafen-Rotterdam-Antwerpen.

Detta beroende på vilket rederi Er shipping kille har valt att samarbeta med. Då kommer fartygsagenten att utfärda ett konossement, på engelska ett s.k. "Bill of lading". Det är alltså på ren svenska en "fraktsedel" på sjön. Ni kommer att få uppge:
 
- Fullständigt avsändningsnamn, personnummer och full adress.
- Mottagare med fullt namn, full adress passnummer samt telefonnummer i
  Thailand där man kan nå Er vid ankomsten av godset.
- containernummer
- sealnummer (sigillnummer)
- kolliantal
- vikt
 
En VIKTIG sak i sammanhanget är att ni som har en thaifru, skriver naturligtvis thaifrun som avsändare och mottagare, glöm nu inte vid dubbla pass att skita i att nämna det svenska passets nummer, ta endast med thaipassets nummer.

Vidare så MÅSTE den som står som avsändare fortfarande vara skriven vid tidpunkten när jag utförtullar sagda container ur Sverige. Det sker när jag kör in containern in i hamnen i Göteborg. Man får ICKE exportera gods ut ur Sverige om man inte är skriven i Sverige.

legolas
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com

Utloggad legolas

 • Moderator
 • Jag lever för detta.... (Det här är roligt eller hur ??)
 • *****
 • Antal inlägg: 10317
 • Livet e tufft, å sen dör du!!
  • Visa profil
  • www.glegolo.com
SV: Transport av flyttsaker
« Svar #50 skrivet: juni 30, 2018, 05:20 »
Kapitel 11

Jag vill gärna ta upp denna sak nu då, p.gr.a. att några kunder har frågat mig under årens lopp. Och det gäller alltså ”delning” av en container. Javisst detta låter oerhört lockande vid första anblicken. Men låt oss gå in under ”skinnet” på denna företeelse, och se hur det verkligen ser ut.

Jag ger nu ett exempel för Er. Vi har en kund Olsson han bor i Stenungsund (6 mil norr om Göteborg). Han har bohag som han vill flytta till Thailand, och både han och hans gode vän Pettersson från Bollebygd (4 mil öster om Göteborg) har pratat en hel del, därför att de båda faktiskt är i exakt samma omständigheter. De känner båda att de är färdiga med livet i Sverige, och dom vill börja om igen på ny kula nere i Thailand...

De båda har dessutom faktiskt träffat varsin thailändsk vacker dam och gift sig. Så nu planeras det välderliga i de båda ”stugorna”, vilket är bra, planering är aldrig fel. De bestämmer sig för att ställa containern först hos Olsson och sedan när han är klar, så skall containern köras till Pettersson i Bollebygd. Detta skall ju gå som smort då utgår man ifrån...

Jag blir kontaktad av Olsson som förklarar läget, och ber mig om en offert på det hela. När jag hör Olsson prata om transporten, så trivialiserar Olsson det hela ekonomiskt.. ja ofta så måste man agera och tyvärr vara lite ”negative-Bosse”, och komma med dåliga nyheter. Jag frågar då också om vart i Thailand containern skall gå. Ja säger Olsson, min del skall till Khorat, och sedan skall resten till Udon Thani!!
Jag lämnar mina priser till Olsson nån dag senare, och han återkommer  ganska snabbt, och han är chockad märker jag. - "Oj va dyrt det blev", säger han...

Ja säger jag att dela en container och inte bo på samma ställe, och inte ha leverans till samma ställe, blir ju nästan dubbla avgifter i både Sverige som Thailand. Det enda ni tjänar på är ju sjöfrakten då, eftersom ni ju delar på den...

Så en trip till Stenungsund fram och åter är styvt 12 mil, och sedan 1 trip till Bollebygd är ju styvt 8 mil i sträcka. Här dubblerar man ju nästan kostnaden... För att kunna få ned kostnaden lite grand, så skulle en lösning vara att man hyr en lastbil och lastar densamma i t.ex. Bollebygd, kör själv upp till Stenungsund, och där lastar in godset i containern... Det blir ju något billigare än köra containern hit och dit. Lite grand billigare....

MEN sedan sade jag till Olsson, nu har ni ju ett problem i att godset skall ju till 2 helt olika geografiska orter i Thailand. Även här tillkommer ju en extra kostnad, som nästan är dubbelt så stor för själva inlands-frakten. Så, jag tror faktiskt inte ni tjänar någonting alls på att dela en container. Och det finns ytterligare ett stort aber...

Rent tullmässigt, så måste  ni ju bestämma Er för i vems namn som godset skall tas in i Thailand? Låt säga Olssons namn. Containern kommer till Thailand, och tullen kollar packlistan och ser att där finns 5 stycken TV-apparater, 2 diskmaskiner, ja 2 av varje pryl. Tullverket i Thailand kommer då att anse att innehållet i containern INTE är personliga effekter, eftersom det mest ser extremt kommersiellt ut, och verkar vara ämnat för att säljas i Thailand med vinst... Detta p.gr.a antalet samma prylar...

Så då går man noga igenom allt godset, och tullbelägger varorna i containern, och man kommer att få betala fullständigt onödig tull och andra kostnader till tullen.... Så med detta sagt, har man inte en full ”egen” container man vill boka med t.ex. mig, så välj då istället det andra fraktalternativet som kallas styckegods. Där man istället betalar per m3 på den volym man har, det blir billigare. Jag kan inte se något enda fall under mina styvt 40 i denna bransch, där det lönat sig nåt vidare med delning av en container...

Undrar ni, eller vill fråga något, så maila mig gärna på;  almergren@hotmail.com

Handskak
Transport till Thailand av flyttsaker - Hör av Er, så får ni proffshjälp.....
www.glegolo.com